Mental træning med mindfulness – C&C Mind

Mindfulness er et meget omtalt begreb, men hvad dækker begrebet helt præcist over? Mindfulness er vigtigere end nogensinde og en praksis, du kan bruge både i dit privatliv og arbejdsliv. Her på siden kan du blive meget klogere på de mange gavnlige effekter ved mindfulness og få tips til, hvordan du selv kan praktisere mindfulness i din hverdag. 

Hvad er mindfulness?

Mindfulness er en filosofi, som handler om at skabe bevidst nærvær og et større fokus fra gøren til væren. Filosofien bygger på principper om nærvær, opmærksomhed og bevidsthed, og mindfulness har blandt andet fokus på at skabe en bevidsthed omkring vores tanker og et større nærvær i nuet ved at bruge alle vores sanser.   

I vores samfund fylder mange mennesker hverdagen helt op med aktiviteter og ærinder med alt fra arbejde, sociale medier, tv, træning osv. i et forsøg på at undgå at mærke smerte, som ellers er naturligt for mennesker. Det gør os meget mindre til stede i nuet, og mindfulness er derfor også en filosofi, som er enormt vigtig i dag i vores travle liv – både privat og i arbejdslivet. 

Hvad betyder mindfulness, og hvor stammer begrebet fra?

Mindfulness består blandt andet af ordet ‘mindful’, som kan oversættes til ‘opmærksom’. Det er et begreb, der har rødder i buddhismen. Ifølge buddhismen jagter mennesker lykke og forsøger at undgå smerte hele livet, og det giver i sidste ende stor lidelse hos mennesket. Det kan nemlig føre til alt fra frustration, angst, depression og stress. 

Mindfulness har blandt andet fundet sin vej til Vesten, da det netop kan være en effektiv metode til at håndtere og behandle stress og andre psykiske lidelser. Her er det vigtigt at blive opmærksom på sine tanker, se på dem med et venligt blik og øge sin opmærksomhed på nuet – og ikke fortiden eller fremtiden.    

Hvad er forskellen på mindfulness og meditation? 

En af forskellene på mindfulness og meditation er, at meditation er en praksis, som foregår i et begrænset tidsrum, hvorimod mindfulness er en filosofi, man kan leve efter – en proces, som følger en hele livet. 

Meditation er en af de mest effektive metoder til at finde ind til et liv med mere mindfulness, da meditationen hjælper os med at blive bedre til at holde fokus i nuet i stedet for at lade tankerne dvæle ved fortiden eller fremtiden. Derfor er de to begreber også tæt knyttet.

Mindfulness – hvorfor er det gavnligt?

Det er meget gavnligt at få et øget fokus på nærvær, opmærksomhed og at lære at være med dine tanker og følelser i den situation, du står i.  

Både mindfulness og meditation er givende og effektive redskaber at bruge i både dit privatliv og arbejdsliv.

Gavnlige effekter ved mindfulness og meditation:

 • -Et bedre helbred – både fysisk og mentalt 

 • -Mere effektivitet og koncentration på arbejdet og i privaten

 • -Højere energi og overskud 

 • -Større følelse af taknemmelighed

 • -Mindsket stressfølelse

 • -Færre bekymringer for fremtiden  

Ovenstående effekter er kun eksempler på nogle af de mange gavnlige effekter, man kan opleve ved at integrere mindfulness i hverdagen.

cc mind 2022 2

Brug mindfulness i hverdagen

I en hverdag med fuld fart på kan det i dén grad godt betale sig at skabe mere ro og mentalt overskud. I privatlivet vil det blandt andet øge dit nærvær, energi og taknemmelighed, når du er sammen med familien, mens mindfulness også kan mindske stress og give højere effektivitet, koncentration og fokus, som er vigtigt i arbejdslivet.   

Her kan du få nogle eksempler på, hvordan du kan integrere mindfulness i din hverdag. 

cc mind 2022 3

Øv dig i at adskille dig fra dine tanker og følelser

Filosofien bag mindfulness bygger blandt andet på, at vi ikke er vores tanker og følelser, men at vi derimod har dem. Derfor er øvelsen at prøve at adskille sig fra tankerne og følelserne.

 • Prøv at tage pauser i hverdagen, hvor du stopper op og kigger nysgerrigt på dine tanker og følelser. Se om du kan observere og registrere tankerne med omsorgsfulde øjne uden fordømmelse. Øvelsen kan laves i de små hverdagssituationer, når du sidder i offentlig transport, i brusebadet, på gåturen osv.

 • Meditation er en anden effektiv metode, når du skal øve dig i at adskille dig fra dine tanker og følelser. Her kan du stående, liggende eller siddende øve dig i at lade tankerne komme og passere igen.

Øv dig i at træne din opmærksomhed i nuet

I dag har mange travlt med at se mod fremtiden i stedet for at være i nuet. Når fokus er på dine planer eller bekymringer for fremtiden, så forsvinder opmærksomheden og nærværet i nuet, men ved at træne din opmærksomhed i nuet kan bekymring og stress mindskes.

 • Øv dig i at observere, hvad du kan se og høre i dette øjeblik. Det er en god øvelse, når du står i stressende situationer på arbejdet eller i privaten.

 • Øv dig i at bevæge dig væk fra hovedet og ned i kroppen ved at lave en bodyscan. Bodyscan er en god øvelse, hvor du kan øge din opmærksomhed på kroppen ved at registrere, hvordan din krop mærkes fra top til tå.

 • Yoga er også en effektiv måde at træne din opmærksomhed i nuet på. Her lægges der vægt på åndedrættet og at mærke kroppen i forskellige yogastillinger.

Hos C&C Mind mener vi, at mindfulness er noget af det vigtigste for at få en bedre mental trivsel – både i privatlivet og ikke mindst i arbejdslivet. Et bæredygtigt arbejdsliv kræver, at hjernen trænes på lige fod med kroppen, så det mentale overskud øges, og vi bliver bedre til at håndtere pres og stress.

C&C Mind afholder forløb, kurser og events for ledere og medarbejdere. Er du interesseret i et øget fokus på mindfulness og mental træning på din arbejdsplads, så tøv endelig ikke med at kontakte os på cama@ccmind.dk eller charlotte@ccmind.dk.

Om C&C Mind

Camilla

cama@ccmind.dk

23 39 05 40

camilla

Camilla Marcinkowski

MBSR (mindfulness-baseret stress reduktion) og yogalærer. Camilla er partner i C&C Mind og er specialiseret i at undervise på arbejdspladser. Hun har en baggrund som erhvervsjournalist i Danmark og USA og er uddannet på Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, hvor hun også er tilknyttet som underviser, samt hos Oxford University, hvor hun er certificeret til at træne på arbejdspladser.

Charlotte

charlotte@ccmind.dk

20 21 77 51

charlotte

Charlotte Norby

Charlotte har de sidste 20 år arbejdet med mennesker gennem sit virke som psykolog. Hun er ekspert indenfor stress, mental sundhed og trivsel. Hun er partner i C&C Mind. Charlotte er optaget af at hjælpe mennesker til at skabe forandrings- og udviklingsprocesser så den enkelte kan leve et så ressourcefuldt og autentisk liv som muligt.

REFERENCER

Kunder og samarbejdspartnere

Lars Dige Knudsen
Lars Dige KnudsenNetværksdirektør, EGN Netværk Danmark
Læs mere
Jeg har ved et par lejligheder haft besøg af Camilla Marcinkowski og Charlotte Norby. Det var et super fint bekendtskab, der scorede højt på deltagernes feedback. Camilla og Charlotte formåede at rykke alle ud af egen komfortzone og leverede en spændende aha-oplevelse, der gav stof til eftertanke og refleksion. Fokus var på nærvær, tilstedeværelse og bevidsthed. Vi kender jo alle til mentalt at være et andet sted, end dér, hvor vi fysisk er. Eksempelvis når vi i ét møde allerede tænker på det næste møde, eller når vi i det næste møde sidder og reflekterer over det forrige møde. Vi kom rundt om teorier og indsigter omkring hjernens aktivitet. Og ikke mindst fik vi gennem simple, men effektive, øvelser afprøvet mindfulness i praksis. Varmeste anbefaling herfra.
Zennie Storm
Zennie StormBureauchef ZEN Luxury Travels
Læs mere
Det er en stor fornøjelse at samarbejde med Camilla og Charlotte, C & C Mind. Vi har siden 2020 samarbejdet omkring mindfulness retreats. Charlotte og Camilla er yderst professionelle i deres tilgang, og det er en stor fornøjelse at mærke deres dybe passion og indlevelse i deres arbejde. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger.
Mand, direktør, 50 år.
Mand, direktør, 50 år.Deltager på 8-ugers kursus i efteråret 2022
Læs mere
Arbejdet bliver i langt højere grad på arbejdet og jeg er mere i ro, når jeg har fri. Jeg falder lettere i søvn, og jeg bruger aktivt dét at fokusere på åndedrættet, når jeg er presset eller har svært ved at være til stede i en samtale. Og det virker. Jeg er sikker på, at man både er og opleves som mere nærværende. Så mange tak. Det var hver en krone værd.
Carsten Jeppesen
Carsten JeppesenDirektør, Dechra Veterinary Products
Læs mere
"En meget berigende oplevelse. Vi blev som ledergruppe berørt og fik på de knap to timer skabt en ro, vi ikke normalt har. Efterfølgende gav det anledning til en noget dybere snak om, hvad der er godt for os som ledergruppe, og hvad der for den enkelte er en begrænsning i jobbet. En dybde i indhold, vi ikke før har oplevet. Vi ønsker alle at undersøge mere omkring Mindfulness. Camilla og Charlotte formår på kort tid at skabe en tillid, der giver ro til at smile! Vi smiler endnu."
Chris Pedersen
Chris PedersenKulturredaktør, Dagbladet Børsen
Læs mere
Sagen er, at det for mig virkeligt virker. Allerede første aften er uroen i kroppen aftagende. Måske 48 pct. hvis jeg skal sætte tal på. I løbet af dagene sover jeg tungere og tungere og bemærker, hvordan selv en lille øvelse kan stoppe de negative tankespiraler, der ellers har jaget mig siden mine teenageår. Den fysiske effekt er også tydelig, for skuldrene sænkes, og musklerne slapper så meget af, at den coronasmerte, jeg ellers har gået til fysioterapeut for i otte måneder, endelig holder op med at værke… Det føles som en mulig gamechanger for mig….. jeg har fået nogle redskaber til at tøjle uvejret og erkendelsen af, at det er en mulighed at ’samle nuet op’, trække vejret dybt og styre tankerne i en konstruktiv retning… det efterlader mig med en sjælden følelse af ro. Og taknemmelighed.
Lene Christensen
Lene ChristensenHR- ansvarlig, SmartTID Aps
Læs mere
”Vi har netop afholdt MU-Samtaler og alle som én nævnte forløbet med C & C Mind i positive vendinger, vel at mærke aldeles uopfordret! Så for os er det tegn på, at vi har ramt rigtigt med jeres program. Det har været en fantastisk ’rejse’ med stress-reducerende øvelser og teknikker, som virker. Tak for det!”
Kari Düwel
Kari DüwelSenior NPD Manager,
Læs mere
For mig har et 8 ugers forløb i mindfulness hos C&C Mind ikke bare været et kursus i mindfulness værktøjer, men derimod åbnet mig op for en ny måde at anskue verden, og ikke mindst mig selv i denne verden, på. Jeg har fået et større overskud og en indre glæde, som jeg nok havde engang, men som var forsvundet igennem en længere periode med stress symptomer. Så jeg ser nu de sidste 8 uger hos Charlotte og Camilla som begyndelsen på en ny måde at leve resten af mit liv på.
Tidligere
Næste
Interesseret i at vide mere?

Kontakt os for en snak

Telefon
Camilla: +45 23 39 05 40
Charlotte: +45 20 21 77 51
Adresse
M.P. Bruunsgade 29, 2. sal
8000 Aarhus C

Send os en besked